Glade og tilfredse kunder
5/5
Glade og tilfredse kunder
4/5

5. udgave af DS/HD 60364

I juli 2020 udkom 5. udgave af standardsamlingen DS/HD 60364. Elsikkerhed har naturligvis kigget på den nye udgave af standarden og samlet et overblik over mange af ændringerne til dig her.

Indholdsfortegnelse

5. udgave af standardsamlingen DS/HD 60364 udkom i juli 2020

Elsikkerhed har naturligvis kigget på den nye udgave af standarden og samlet et overblik over mange af ændringerne i udgave 5 af HD60364 til dig her.

Der er ændringer i følgende standarder:

 • Del 4-41: Beskyttelse af sikkerhedsgrunde – Beskyttelse mod elektrisk stød
 • Del 5-52: Valg og installation af elektrisk materiel – Ledningssystemer
 • Del 5-55: Valg og installation af elektrisk materiel – Andet materiel – Pkt. 551: Lavspændingsgeneratoranlæg
 • Del 7-709: Krav til særlige installationer eller områder – Havne, lystbådehavne og lignende områder – Særlige krav til landforsyning til skibe
 • Del 7-711: Krav til særlige installationer eller områder – Udstillinger, shows og stande

Desuden er der tilføjet to helt nye standarder:

 • Del 8-1: Funktionelle aspekter – Energieffektivitet
 • Del 8-2: Prosumeres lavspændingsinstallationer

Husk at alle nye regler gælder for nye installationer og ved udvidelser af eksisterende installationer.

Del 4-41: Beskyttelse af sikkerhedsgrunde – Beskyttelse mod elektrisk stød

og Del 5-55: Valg og installation af elektrisk materiel – Andet materiel – Pkt. 551: Lavspændingsgeneratoranlæg

Ændringer i disse standarder består udelukkende af rettelser af ord og tegn.


Del 5-52: Valg og installation af elektrisk materiel – Ledningssystemer

I Del 5-52 er der tilføjet et nyt anneks ZB som indeholder afløseren for 75%-reglen, den vi kalder den nye 70%-regel. Den siger, at du må udvide en eksisterende installation med én ny strømkreds uden at tage højde for samlet fremføring, så længe du overholder max. 4 mm2, max 16A, max 70% belastet i max. 3 timer.

Læs mere om den nye 70%-regel her.

(DS/HD 60364-5-52:2011+A11+Ret.1+Till. 1:2020 (SIK))


Del 7-709 Havne, lystbådehavne og lignende områder – Særlige krav til landforsyning til skibe

Del 7-709 omhandler installationer i havne. Der er gennemgribende ændret i hele standarden, og vi anbefaler at anskaffe denne nye udgave, hvis man udfører installationer på havne eller i lystbådehavne. Du kan købe denne del separat på www.ds.dk.

Vi har udvalgt en række af ændringerne, men som sagt er der sket meget på dette område.

Titlen på del 7-709 er udvidet, så alle havneområder er inkluderet, men dog stadig kun med henblik på forsyning til mindre skibe, f.eks. sejlbåde, husbåde, motorbåde eller lystyachter.

Denne standard gælder kun for landforsyning til mindre skibe, som ligger i havnen, og som kan sejle derfra.

Der er kommet nye illustrationer til at vise anvendelse af tilbehør og eksempler på forsyning:
Klik for at åbne illustrationen i stort format.

Udvalgte ændringer i del 7-709:

 • Den nominelle forsyningsspænding må nu ikke overstige 250V for et enfaset eller 690V for et trefaset kabel – tidligere har kravet kun været 400V for et trefaset kabel.
 • Alle dele af enhver havn skal være belyst, så de kan bruges om natten – også de enkelte stikkontakter.
 • Kabler i jord hedder nu jordlagte kabler.
 • Som ved faste installationer, skal man vurdere behovet for transientbeskyttelse (SPD) i landforsyningen. Skal der installeres transientbeskyttelse så skal type 1-SPD’er installeres ved forsyningskilden, og type 2-SPD’er installeres i tavler og standere.
 • Ledningsføring: Man skal naturligvis sørge for at kabler ikke kommer i vandet eller bliver ødelagt, men nu skal man også sørge for at kablerne ikke kan blive kørt over af f.eks. lastbiler eller kraner.
 • Installationen beskyttes naturligvis også med RCD’er. Som noget nyt skal man nu tage hensyn til behovet for selektivitet, fx ved anvendelse af Type S ved installationens forsyningspunkt med RCD’er i serie.
 • I lystbådehavne skal stikkontakter og konnektorer have lukkere eller tvangskobling, så spændingsførende kontakter ikke er tilgængelige.
 • Stikkontakter i landforsyningen må kun anvendes til at forsyne skibe. Skal man bruge stikkontakter til f.eks. udstillinger eller markeder, skal der installeres stikkontakter som er beregnet til almen brug.
 • Højden som stikkontakter skal placeres i, er nu blevet specificeret til mindst 1 m over det højeste vandniveau under normale forhold.
 • Alle dele af installationen i havnen skal vedligeholdes årligt.
Foto: Jiří Komárek, Wikipedia.org

Anneks A

Der er desuden kommet et nyt Anneks A, som handler om Skibstilslutning, som i store træk sikrer at man bruger den rette forlængerledning med det rette stik når man tilslutter sin båd til landforsyningen. Det tidligere Anneks A, hedder nu Anneks B.

Anneks D

Der fandtes allerede et bilag med et eksempel på en instruktionsvejledning (nu Anneks C), som er beregnet til brugerne af en lystbådehavn som en slags tjekliste når de skal tilslutte deres båd. Nu er der også kommet et bilag med en instruktionsvejledning til havnefogeden fra elinstallatøren. Indtil videre indeholder den ikke nogen tjekliste, men anbefaler at den udførende installatør fungerer som rådgiver overfor havnefogeden i forhold til daglig drift og vedligehold af installationerne på havnen. Sandsynligvis bliver denne del udbygget i en kommende version af standarden, så hold øje med det.

(DS/HD 60364-7-709:2009+A1+A11+A12:2019 (SIK))


Del 7-711 Udstillinger, shows og stande

Standarden som fastsætter kravene for midlertidige installationer i udstillinger shows og stande har også fået en række ændringer. Her anbefaler vi også at man anskaffer sig den nyeste udgave, hvis det er et område som man arbejder meget med. Find dem på www.ds.dk.

Der skal bruges RCD’er som beskyttelse af installationen og der skal være selektivitet mellem RCD’er i serie. Det er desuden ikke tilladt at bruge en PEN-leder til jording af en midlertidig installation.

Er der områder af udstillingen beregnet til husdyr, skal man huske også at følge reglerne i del 7-705 (Landbrug og Gartneri) for supplerende beskyttende potentialudligning.

Er der krav om kombatibilitet for stikkontakterne i den midlertidige installation, skal disse overholde internationale krav som er beskrevet i en standard for Stikpropper, stikkontakter og ledningskoblere til industribrug (IEC 60309). Er mærkestrømmen under 125A skal man følge 60364’s dimensionskrav for materiel med stikben og kontaktbøsninger (IEC 60309-2), og er den over 125A skal man følge de generelle krav i denne standard (IEC 60309-1).

(DS/HD 60364-7-711:2019 (SIK))


Del 8-1 Funktionelle aspekter – Energieffektivitet

Dette første af de to helt nye kapitler handler om energieffektivitet med formålet at mindske energitab og nedbringe energiforbrug ved at designe de elektriske installationer mest hensigtsmæssigt, med en betragtning fra brugere, leverandører og forsyningsvirksomheder.

Foto: jannoon028

Selvom elektriske installationer bør designes så energirigtigt så muligt, stilles der dog stadig krav til at slutbrugeren ikke bliver begrænset i forhold til behovet af installationerne.

Ved hjælp af denne nye standard, kan man designe en effektiv elinstallation med en energistyringsproces efter kundens behov, som selvfølgelig tager hensyn til investeringsniveauet samt reduktion af el-energien og kWh besparelsen.

El-energieffektivitet inddeles i 4 indsatsområder for at sammenligne ensartede anlæg indenfor:

 • Boliginstallationer
 • Erhvervsinstallationer
 • Industriinstallationer
 • Infrastrukturinstallationer

Standarden indeholder også en vurderingsmetode, hvor de elektriske installationer kan opnå point baseret på installationens el-energieffektivitet.

(DS/HD 60364-8-1:2019+AC:2019 (SIK))


Del 8-2 Prosumeres lavspændingsinstallationer

Dette andet af de to helt nye kapitler handler om krav til installationer til lokal produktion og lagring af energi, for at gøre alle installationer klar til fremtiden.

En prosumer er en virksomhed, person eller selskab som både producerer og forbruger energi. Ordet prosumer er en sammentrækning af ordene ‘producer (producent)’ og ‘consumer (forbruger)’.

Tiden hvor el-forsyning kun var et offentligt anliggende og der var få selskaber er ovre. Elmarkedet forandrer sig hele tiden, og stort forbrug af elektroniske apperater sammen med det forventede behov for opladning af mange flere elbiler end nu, er der brug for at installationer og elnettet er forberedt.

Det behandles i dette nye kapitel, som vi helt sikkert kommer til at se mere til i den kommende tid.

(DS/HD 60364-8-2:2018+A11:2019 (SIK))

Del denne artikel
Søg efter artikel
Vil du vide endnu mere?
Populært

HD 60364 – Grundkursus

Bliv opdateret på standarden HD 60364 og Installationsbekendtgørelsen.
Populært

HD 60364 – Opfølgningskursus

Byg videre på jeres viden fra Grundkursus i HD 60364 med dette opfølgningskursus.

Relaterede artikler

Indkøbskurv

Luk

Tak for din forespørgsel

Du vil modtage et tilbud fra os så snart vi har behandlet din forespørgsel.

Vi sidder klar til at hjælpe 🙂

Skriv til os her og vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.

Så snart du sender os din besked accepterer du samtidig vores persondatapolitik
Har du spørgsmål?
Skriv til os her