• Erstatning for 75%-reglen

kontakt_ikon_web125px

D. 1. januar 2020 blev det forbudt at bruge den gamle tommelfingerregel 75%-reglen, når man udfører elinstallationer.

I stedet har Sikkerhedsstyrelsen formuleret en overgangsregel, som kan bruges ved mindre udvidelser af eksisterende installationer.

I daglig tale kaldes den nye regel 70%-reglen, og den er inkluderet i standardserien HD-60364.

70pct regel erstatter 75% regel

Det betyder at hvis man laver en udvidelse med et enkelt kabel på en installation, som er udført før 1. juli 2019,
"så behøver man ikke kende belastningen på de eksisterende kabler, hvis man ved, at belastningen ikke er højere end 70 procent i maksimalt 3 timer ad gangen. I så fald må der udvides med en enkelt strømkreds op til 16 A dimensioneringsstrøm og med et ledertværsnit på max. 4 mm2." (www.sik.dk)

Den udførende installatør har ansvaret for at installationen er korrekt udført og ikke bliver belastet højere end 70%.

Hvad med større udvidelser?

Hvis man skal udvide en eksisterende installation med mere end ét kabel, så gælder de generelle krav i standarden HD 60364 om dimensionering og dokumentation af installationer.

.. og hvad betyder det så?

I praksis betyder den nye regel, at ved langt de fleste udvidelser og ændringer af eksisterende installationer skulle dimensioneres og dokumenteres efter kravene i HD60364.

Husk at der også gælder andre nye krav til udvidelser og ændringer: Du må f.eks. kun udvide med max 2 tilslutningssteder uden at fremføre beskyttelsesleder, og gør du det, skal der også anvendes 2 RCD'er.

Er der hjælp at hente?

Et nyt projekt, som Elsikkerhed er én af drivkræfterne bag, vil være med til at hjælpe installatørerne. Et dimensioneringsværktøj, som gør det nemt og hurtigt at slå op hvilken type kabel der skal anvendes når bare man kender forholdene – helt uden tidskrævende beregninger. I første omgang bliver værktøjet tilgængeligt for boliginstallationer.

Det kan du læse mere om her.

  • Tilbage

  • Elsikkerhed_Logo_RGB

    ELsikkerhed er en kursus- og konsulentvirksomhed, der formidler kendskabet til sikkerhed og de nye standarder for elinstallationer på en enkel og interessant måde. Vi skærer alt det overflødige væk, så vi bliver din kontakt til relevant viden.

  • Elsikkerhed_Logo_RGB

  • ELsikkerhed er en kursus- og konsulent- virksomhed, der formidler kendskabet til sikkerhed og de nye standarder for elinstallationer på en enkel og interessant måde. Vi skærer alt det overflødige væk, så vi bliver din kontakt til relevant viden.

Scroll to Top