Denne gang er der ændringer i eller tilføjelser til 5 af de i alt ca. 40 standarder, som 60364-serien omfatter.
Der er rettelser i følgende standarder:
- Del 4-41: Beskyttelse af sikkerhedsgrunde – Beskyttelse mod elektrisk stød
- Del 4-43: Beskyttelse af sikkerhedsgrunde – Beskyttelse mod overstrøm
- Del 5-52: Valg og installation af elektrisk materiel – Ledningssystemer
- Del 7-715: Krav til særlige installationer eller områder – Lysinstallationer for ekstralav spænding
- Del 7-716: Krav til særlige installationer eller områder – ELV-d.c.-effektfordeling over informations- og kommunikationsteknologisk infrastruktur (IKT)
Del 4-41: Beskyttelse af sikkerhedsgrunde – Beskyttelse mod elektrisk stød
Ændringen her består udelukkende af rettelser af den danske oversættelse, som betyder at udløsetider erstattet med udkoblingstider gennem hele afsnittet.
Del 4-43: Beskyttelse af sikkerhedsgrunde – Beskyttelse mod overstrøm
Del 4-43 er her du finder flest ændringer i den nye 9. udgave af standardsamlingen. Hele kapitlet er nemlig blevet omskrevet, så hvor den før indeholdt afsnit 4-430 og op til 4-436, så indeholder kapitlet nu kun op til 4-431, som dækker over Beskyttelse mod overstrøm ved automatisk afbrydelse af forsyningen.
Det betyder dog ikke at indholdet er reduceret, men det betyder en forskydning af punkter, ny nummerering af figurer, tabeller, annekser mv.
Vær opmærksom på, at forskydning af punkter, sammenskrivning af kapitler mv. kan give misforståelser ved henvisninger.
Husk derfor altid at indikere hvilken udgave af standarden der henvises til i f.eks. dokumentations- og beregningsmateriale.
Et nyt afsnit med Termer og definitioner er indført (430.3.6), hvor f.eks. dimensioneringsstrøm er defineret. Det vender vi tilbage til.
Enkelte punkter er slettet fordi de bliver dækket af eksisterende afsnit i kapitel 53.
En oversigt over alle ændringer i nummerering findes i en tabel i starten af kapitlet, så her kan man hurtigt få et overblik.
Nyt afsnit om kanalskinnesystemer
Et nyt afsnit har sneget sig ind: 431.5.4.3: Beskyttelse mod kortslutningsstrøm for kanalskinnesystem og strømskinnesystem.
Dette afsnit indeholder en bedre beskrivelse af, hvordan kanalskinner beskyttes for både strømbegrænsende beskyttelsesudstyr og IKKE strømbegrænsende udstyr, end vi før har haft i standarden.
Indtil nu har vi haft regler for, hvordan vi kortslutningsbeskytter kabler og bare anvendt de samme formler, når det gjaldt kanalskinner.
Nu har kanalskinnesystemerne altså fået sine egne formler til beregning, så det bliver lettere at lave den korrekt. Her er det særlige for kanal- og strømskinnesystemer at peakstrømmen er en faktor, som man tager højde for.
Nye annekser
I det nye kapitel 4-43 er der også sket en hel del i annekserne.
Faktisk er samtlige annekser ændret, og nogle er helt nye.
- Anneks A: Indholdet i Anneks A er ikke alt sammen nyt, men stod tidligere i et afsnit i del 4-433.
Det nye er, at annekset giver mulighed for udeladelse af kortslutningsbeskyttelse ved valg og installation, så installationen i sig selv er sikkert mod kortslutning og jordslutning.
Det betyder, at hvis dimensionering og oplægning er udført efter 60364-5-52, så anser man kortslutning for usandsynlig, og man kan altså undvære kortslutningsbeskyttelse – vel at mærke hvis lederne forbinder f.eks. generatorer, transformere, ensrettere og batterier, og de er oplagt under såkaldt ’sikre’ forhold.
- Anneks B, C og E er nye, men indholdet kommer fra andre afsnit i del 4-43, som nu er lagt i anneks.
Dog er der som en ny ting nævnt i Anneks B, at UPS-anlæg kan anvendes som en metode til beskyttelse mod overstrøm pga. dens egenskaber.
Dimensioneringsstrøm
De mest interessante ændringer i annekserne er helt klart Anneks D, som omhandler Dimensioneringsstrøm.
Det nye er et værktøj til fastlæggelse af dimensioneringsstrømmen. – altså belastningsstrømmen. Dimensioneringsstrømmen anvendes til at udregne koordinering mellem leder og beskyttelsesudstyr ved hjælp af denne figur (4-431.4.2):
Anneks D er en liste af eksempler på, hvordan man kan estimere dimensioneringsstrømmen i en hel række tilfælde.
Der er et par interessante eksempler:
Ifølge dette er dimensioneringsstrømmen altså det samme som mærkestrømmen på en stikkontakt – som ofte er væsentligt lavere end gruppens forsikring, som man før har regnet med.
Et eksempel:
En LK FUGA stikkontakt med afbryder har en mærkestrøm på 10A med en max forsikring på 13A. Ved langvarig belastning er grænsen 6A. (kilde: https://www.lk.dk/)
Går man efter den laveste mærkestrøm, som altså er 6A, så er dimensioneringsstrømmen 6A – og det er uanset den foran-siddende sikring. I dette eksempel vil man i praksis aldrig opleve kabler som bliver mere end 30% belastede.
Et andet interessant udsnit fra Anneks D omhandler mærkesamtidighed:
Mærkesamtidighed er et nyt begreb, der betyder det forventede samtidige forbrug i en gruppe belastninger.
Man kan bruge en mærkesamtidighedsfaktor til at fastsætte dimensioneringsstrømmen, hvis man kan forvente en lav belastning på kablerne, fordi det samlede tilsluttede udstyr ikke har særligt højt forbrug.
Det betyder, at dimensioneringsstrømmen også her kan blive så lav, at kablerne i praksis er under 30% belastede.
Som bekendt kan vi ifølge 30%-reglen jo se bort fra sideløb med andre kabler, når vi dimensionerer – hvis et kabel er under 30% belastet.
Betyder det så, at dimensionering bliver overflødigt?
Nej, dog ikke. 😊
Emnet debatteres stadig, og Elsikkerhed sidder med i nationalkomiteen S-564, som netop nu diskuterer disse ændringer.
Det bedste vi kan sige for nu er: Tænk dig om når du fastsætter dimensioneringsstrømmen – eller brug som normalt den foran-siddende sikring som den dimensionerende strøm.
Følg med på vores nyhedsbrev og LinkedIn. Vi bringer nyt, hvis der sker noget i sagen.
Del 5-52: Valg og installation af elektrisk materiel – Ledningssystemer
Ændringerne i dette kapitel består udelukkende af lidt grafiske rettelser i tabellerne om oplægningsmetoder.
Del 7-715: Krav til særlige installationer eller områder – Lysinstallationer for ekstralav spænding
I dette kapitel er der rettet en fejl i nummereringen.
Del 7-716: Krav til særlige installationer eller områder – ELV-d.c.-effektfordeling over informations- og kommunikationsteknologisk infrastruktur (IKT)
Denne del er helt ny og har ikke tidligere været en del af HD60364-samlingen. Denne helt nye standard er dedikeret til installationer, hvor strømmen føres gennem netværkskabler, også kendt som Power over Ethernet (PoE).
I det nye kapitel sættes krav til dimensionering, installation og verifikation af disse strømforsynende installationer, så du nu kan projektere og byde på opgaver med et fælles grundlag og sikre, at installationerne udføres sikkert og effektivt.
PoE er en innovativ teknologi, der allerede anvendes i forskellige applikationer som alarmer, videoovervågning og lysinstallationer.
Det er smart, fordi man så kun behøver at føre ét kabel, når man f.eks. installerer et access point eller en anden netværksenhed, der kræver strøm, og PoE kan også anvendes som strømforsyning til LED-belysning.
Kapitlet udkom som selvstændig standard i juli 2024 og i den forbindelse udgav vi et længere indlæg om netop PoE.
Det kan du læse her: Krav til installation af Power over Ethernet (PoE) – HD60364-7-716 – Elsikkerhed.dk
Skal jeg købe 9. udgave af HD60364?
Hvis du arbejder med PoE eller bruger standarden meget til at henvise til, så vil vi klart anbefale af købe den nyeste version.
Ellers er en standard er gældende i 3 år fra udgivelsesdatoen, så har du udgaven fra 2022 eller 2023 liggende, så er du dækket ind lidt endnu og behøver altså ikke nødvendigvis at anskaffe dig den nye 9. udgave.
Skulle du selv have lyst til at se nærmere på den nye 9. udgave af HD60364, kan den købes her: DS-håndbog 183-2024
Vil du vide endnu mere, så anbefaler vi et Opfølgningskursus i HD 60364.