Glade og tilfredse kunder
5/5
Glade og tilfredse kunder
4/5

4. udgave af DS/HD 60364

4. udgave af standard-samlingen HD 60364 udkom midt i august 2019. Elsikkerhed har selvfølgelig nærlæst den, og der er som altid ændringer i forhold til den tidligere udgave. Nogle ændringer består af forbedrede oversættelser, men der er også nye krav at være opmærksom på.

Indholdsfortegnelse

4. udgave af standard-samlingen HD 60364 udkom midt i august 2019. Elsikkerhed har selvfølgelig nærlæst den, og der er som altid ændringer i forhold til den tidligere udgave. Nogle ændringer består af forbedrede oversættelser, men der er også nye krav at være opmærksom på.

Desuden er der lidt grafiske ændringer, så som tydelige overskrifter og titler på de forskellige dele og afsnit i standarden, som gør at standarden er betydeligt mere overskuelig at læse.

Vi har samlet ændringerne i et overblik til dig.

De væsentlige først:

 • Kredsbrydere
  Nu skal automatsikringer og maskimalafbrydere omtales under ét som ‘kredsbrydere.’ Der er altså endnu et nyt udtryk, som vi skal vænne os til at bruge, præcis som RCD i stedet for HFI/HPFI.
 • Ekstra RCD til elbil-lader
  Installationer til forsyning af elektriske køretøjer (Del 7-722) er udvidet en del. Vær især opmærksom på det nye krav om at strømkredsen (ac) som anvendes til ladning af en elbil, skal have sin egen RCD!
 • Sikkerhedssystemer
  Også nødforsyning får nyt navn og kaldes nu ‘sikkerhedssystem‘, da det er en oversættelse af det engelske ‘safety service’.
  Det betyder at der er en hel del omskrivninger i afsnittet om Sikkerhedssystemer – altså Nødforsyning (Del 5-56), hvor Nødforsyningsanlæg f.eks. bliver til ‘Forsyningsanlæg til sikkerhedssystemer’.

  • Desuden indeholder Del 5-56 om Sikkerhedssystemer et nyt krav til nødbelysning: “Hver enkeltfaset strømkreds skal have sin egen nulleder. En fælles nulleder til mere end én strømkreds er ikke tilladt” (60364-5-560.9.17).
  • Endelig er der i samme del en tilføjelse af en række annekser, som giver anvendelig vejledning til insta
   llation af sikkerhedssystemer, f.eks. et diagram over installationen for en brandkontakt, illustrerede eksempler på metoder til installation af sikkerhedssystemer med kabelføringssystemer og egnede placeringer af sikkerhedsstrømkilder (Del 5-56 Anneks D-G).
 • Hyppigere eftersyn på byggepladsinstallationer
  Afsnittet om byggepladsinstallationer (60364-7-704) er væsentligt udvidet med flere nye afsnit. Bl.a. er et nyt krav om verifikation tilføjet, hvor der kræves hyppige eftersyn – måske endda daglige eftersyn, hvis installationen er i særlig risiko for beskadigelse. Og det er UDOVER kravet om den indledende og periodiske verfikation som gælder for alle midlertidige installationer (60364-7-704.6.101).

Øvrige ændringer:

 • I afsnittet om Ledningssystemer var der for strømkredsarrangementer før anført, at kravene ikke skulle overholdes i Danmark, men den note er nu fjernet og kravene gælder altså også danske installationer (se 60364-5-52.521.8).
 • Afsnittet om transientbeskyttelse (60364-4-443) er blevet genoversat i en forbedret version, men kravene er uændrede.
 • Et hjælpebatteri til en campingvogn bør nu have mindste kapacitet på 60 Ah ved en 20 timers afladningsperiode. (tidligere var det kun 40 Ah) (60364-7-B.721.55.2.103.2).

Vi kan kun opfordre til at man anskaffer sig den nye udgave – særligt, hvis byggepladsinstallationer, elbil-ladere eller nødforsyninger er områder, som man arbejder med.

Del denne artikel
Søg efter artikel
Vil du vide endnu mere?
Populært

HD 60364 – Grundkursus

Bliv opdateret på standarden HD 60364 og Installationsbekendtgørelsen.
Populært

HD 60364 – Opfølgningskursus

Byg videre på jeres viden fra Grundkursus i HD 60364 med dette opfølgningskursus.

Relaterede artikler

Indkøbskurv

Luk

Tak for din forespørgsel

Du vil modtage et tilbud fra os så snart vi har behandlet din forespørgsel.

Vi sidder klar til at hjælpe 🙂

Skriv til os her og vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.

Så snart du sender os din besked accepterer du samtidig vores persondatapolitik
Har du spørgsmål?
Skriv til os her