Glade og tilfredse kunder
5/5
Glade og tilfredse kunder
4/5

Hvor ofte skal man have L-AUS-kursus efter de nye krav?

På vores besøg hos virksomheder, som vi holder kursus for, bliver vi ofte mødt med spørgsmålet om, hvor ofte medarbejderne skal opdateres i arbejde under spænding, nu hvor Installationsbekendtgørelsen ikke tydeligt angiver et krav for det.

Vi anbefaler opdatering hvert år!

For dine medarbejderes sikkerhed.

lauskursus - hvor tit skal man have det?I Installationsbekendtgørelsen (BEK 1082) om elektriske installationer er kravet om en fast årlig L-AUS-opdatering bortfaldet. I stedet finder vi formuleringer om “Personer, som udfører arbejde på eller nær ved en elektrisk installation under spænding” som skal:

“… være tilstrækkeligt kvalificerede til at udføre arbejdet, så de kan undgå de farer, som elektricitet kan skabe.”

“… periodisk og i nødvendigt omfang instrueres om sikkerhedsmæssig korrekt adfærd.” (BEK 1082 af 12/07/2016, §77+79)

Det er dermed alene virksomhedens ansvar, at medarbejderne er tilstrækkeligt uddannet og periodisk bliver opdateret til at kunne arbejde sikkert på installationer under spænding.

Hvor ofte er en ‘periodisk’ opdatering?

Det kan altså variere i forhold til, hvilket arbejde der udføres, erfaringen hos den person der udfører opgaverne og risikoniveauet på opgaven.

Hos Elsikkerhed er vi ikke i tvivl: Vi anbefaler stadig en årlig opdatering!

laus kursus hvert år

Det er der en række grunde til:

  1. Arbejde under spænding er farligt arbejde og har man ikke styr på, hvad man laver, kan det betyde alvorlige ulykker. I værste fald med døden til følge. Vi holder ikke L-AUS-kurser for sjov eller for vores egen skyld – vi gør det for jeres sikkerhed.
  2. Skulle ulykken være ude, og Arbejdstilsynet kommer på besøg. Så vil ét af deres spørgsmål givetvis være, hvornår den pågældende medarbejder sidst var på opdateringskursus.
  3. Undtagelsen for uddannelseskravet gælder KUN ved arbejde på almindelige elektriske installationer. Det vil sige, at arbejder man bare engang imellem på maskiner, så gælder Arbejdstilsynets vejledning om sikker el på maskiner, som henviser til EN 50110-1, hvor der er krav om certificeret uddannelse for at arbejde under spænding, og dette certifikat bør vedligeholdes hvert år. Det samme gælder arbejde på andre elektriske anlæg og tavler, der heller ikke hører under BEK 1082. I stedet skal man have det såkaldte Live Working Certificate-kursus.

Læs mere om reglerne for arbejde under spænding i EN 50110-1.

Vi tror på, at engagerede og motiverede medarbejdere laver færre fejl
Hos ELsikkerhed har vi stort fokus på, at L-AUS-kurserne ikke skal være en kedelig pligt. Derfor er vores kurser baseret på virkelige eksempler fra virksomhederne, som vi møder og tilpasset det arbejde som udføres i den specifikke virksomhed. Det gør kurserne relevante og interessante. En opdatering hvert år kan være med til at holde fokus hos medarbejderne og dermed forebygge ulykker.

Læs mere om vores L-AUS kurser

Del denne artikel
Søg efter artikel
Vil du vide endnu mere?

L-AUS Kursus

Hold din viden om L-AUS ajour – hvert år. Vi lover det ikke bliver kedeligt!

Live Working Certificate (EN 50110)

Grundkursus i arbejde under spænding på elektriske installationer og anlæg.

Relaterede artikler

Indkøbskurv

Luk

Tak for din forespørgsel

Du vil modtage et tilbud fra os så snart vi har behandlet din forespørgsel.

Vi sidder klar til at hjælpe 🙂

Skriv til os her og vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.

Så snart du sender os din besked accepterer du samtidig vores persondatapolitik
Har du spørgsmål?
Skriv til os her