Hvorfor skal du kende EN 50110-1?
Den standard, som hedder EN 50110-1 ‘Drift af elektriske installationer‘ dækker ALT arbejde med elektriske installationer og anlæg fra og med ekstra lav spænding (<50V) til og med højspænding (>1000V). Den gælder kun for fagfolk.
Den dækker alt fra forsyning til midlertidige og faste installationer – og uanset om installationen befinder sig i et hus, en fabrik, et køretøj eller et hvilket som helst andet sted.
Grundlaget for krav om elsikkerhed
Det er i EN 50110-1, at vi finder kravene til ‘arbejde under spænding’ – altså i daglig tale kravene til L-AUS arbejde.
Derudover henvises der til EN 50110 i meget anden lovgivning, når det kommer til sikkerhedskrav:
- Installationsbekendtgørelsen henviser til EN 50110, for at specificere netop sikkerhedskrav og instruktion af medarbejdere, som skal udføre L-AUS arbejde.
- I Arbejdstilsynets vejledning om sikker el ved arbejde på maskiner, henvises der også til EN 50110, som den standard man skal følge for at opfylde sikkerhedskravene.
- Arbejder du på højspændingsanlæg, kender du helt sikkert EN 50110, da Bekendtgørelsen om sikkerhed for drift af elektriske anlæg (1608) angiver direkte, at hvis man følger EN50110, så opfylder man hovedregel nr. 1 indenfor elarbejde; Elsikkerhedslovens §3, der fastslår, at en installation ikke må være til fare.
De 5 grundregler
Det er i EN 50110 at vi finder ’de 5 sikkerhedsregler’ der handler om at sikre spændingsløs tilstand, før du begynder arbejdet:
- Fuldstændig afbrydelse
- Sikring mod genindkobling
- Kontrol af, om driftspænding er fraværende (det, vi før kaldte ‘kontrol af spændingsløs tilstand’)
- Etablering af jording og kortslutning
- Etablering af beskyttelse mod nærliggende spændingsførende dele.
Disse danner grundlag for alle kurser i L-AUS og andre sikkerhedskurser.
2 vigtige personer, du skal kende
Det er også i EN 50110 at vi finder betegnelserne sagkyndig og instrueret person. Det beskriver de kompetencer, som skal være til stede hos de personer, som skal udføre en elteknisk arbejdsopgave.
De to betegnelser er afgørende at kende for at opfylde kravene gennem hele standarden:
Sagkyndig | Instrueret |
Person med relevant uddannelse, viden og erfaring, som sætter vedkommende i stand til at analysere risici og til at undgå farekilder, som elektricitet kan skabe | Person, der er tilstrækkeligt instrueret af en sagkyndig person, som sætter vedkommende i stand til at opfatte risici som instrueret og til at undgå farekilder, som elektricitet kan skabe |
Hos Elsikkerhed har vi flere forskellige kurser der bygger på sikkerhedskravene fra EN 50110. Det er kurser for både el-fagfolk og alle andre faggrupper, som har brug for at blive instrueret i en arbejdsopgave, hvis de skal arbejde på eller nær spændingsførende dele.
Du kan finde kurserne her: elsikkerhed.dk/kurser-i-arbejde-under-spaending
Hvilket kursus passer til dig og dine medarbejdere?
Alle de nævnte ting er gode grunde til at ‘EN 50110-1 Drift af elektriske installationer’ er interessant, og at det er relevant at kende dens indhold.
Standarden kan købes via Dansk standard: EN50110-1:2023 Drift af elektriske installationer
Og så er der ovenikøbet kommet en helt ny udgave for ganske nylig!
Ny udgave af EN 50110-1 Drift af elektriske installationer i 2023
Dansk Standard har udgivet en opdateret udgave kaldet EN 50110-1:2023. Den engelske version kom i sommeren 2023 og den danske oversættelse fulgte kørt før nytår. Det er 10 år siden, der sidst kom en ny udgave, og 50110-1:2023 byder på en række nye opdateringer.
Derfor har vi i ELsikkerhed naturligvis også ventet med spænding på den nye udgave, som har været undervejs et stykke tid, for at se hvad ændringerne bestod, og hvad det vil betyde for det daglige arbejde hos elektrikere og elfagfolk landet over.
Du kan læse meget mere om den nye udgave og ændringerne lige her.