D. 1. januar 2020 blev det forbudt at bruge den gamle tommelfingerregel 75%-reglen, når man udfører elinstallationer. I stedet kan man nu bruge en regel om 70% belastning.
I stedet har Sikkerhedsstyrelsen formuleret en overgangsregel, som kan bruges ved mindre udvidelser af eksisterende installationer.
I daglig tale kaldes den nye regel 70%-reglen, og den er inkluderet i standardserien HD-60364.
Det betyder at hvis man laver en udvidelse med et enkelt kabel på en installation, som er udført før 1. juli 2019, “så behøver man ikke kende belastningen på de eksisterende kabler, hvis man ved, at belastningen ikke er højere end 70 procent i maksimalt 3 timer ad gangen. I så fald må der udvides med en enkelt strømkreds op til 16 A dimensioneringsstrøm og med et ledertværsnit på max. 4 mm2.“ (www.sik.dk)
Den udførende installatør har ansvaret for at installationen er korrekt udført og ikke bliver belastet højere end 70%.
Hvad med større udvidelser?
Hvis man skal udvide en eksisterende installation med mere end ét kabel, så gælder de generelle krav i standarden HD 60364 om dimensionering og dokumentation af installationer.
.. og hvad betyder det så?
I praksis betyder den nye regel, at ved langt de fleste udvidelser og ændringer af eksisterende installationer skulle dimensioneres og dokumenteres efter kravene i HD60364.
Husk at der også gælder andre nye krav til udvidelser og ændringer: Du må f.eks. kun udvide med max 2 tilslutningssteder uden at fremføre beskyttelsesleder. Gør du det alligevel, skal der også anvendes 2 RCD’er.
Er der hjælp at hente?
Et projekt kaldet ‘Gør-det-Kort’, som Elsikkerhed har været én af drivkræfterne bag, er med til at hjælpe installatørerne. Et dimensioneringsværktøj, som gør det nemt og hurtigt at slå op, hvilken type kabel, der skal anvendes. Når bare man kender forholdene – og helt uden tidskrævende beregninger. I første omgang er værktøjet tilgængeligt for boliginstallationer.