• Ledende rum med begrænset bevægelsesfrihed

kontakt_ikon_web125px

Ledende rum med begrænset bevægelsesfrihed
- en del af HD 60364 Bind 2 - særområder

Et af områderne med særlige bestemmelser i HD 60364 er Del 7-706 om
Ledende rum med begrænset bevægelsesfrihed.
Det er det, som i SB6 hed ’Snævre ledende rum’. Dette kapitel er noget af det, som er ændret i den nyeste 6. udgave af standarden.

Selve kapitlet er ret kort, og selv i den nye omskrevne version, fylder det kun godt 2 sider.

Hvad er ledende rum?

Ledende rum kan f.eks. være, kedler, tanke, vindmøller, skibssektioner og lignende lukkede rum, hvor man er helt omgivet af metal, og ikke kan undgå at berøre det.

Hele formålet med disse særlige krav, er naturligvis at undgå stød fra strømkilder eller fremmede ledende potentialer. For når man befinder sig i et rum, hvor man er omsluttet af en ledende del, så vil man ikke kunne slippe væk - og vil få stød, selv efter man er faldet om. Det vil ofte også være svært at blive reddet ud i tide.

Kravene i Del 7-706 gælder for fastmonteret materiel i de snævre ledende rum og for forsyninger til alt materiel, der anvendes i sådanne rum.
Reglerne gælder ikke for selve materiellet, hvis det er transportabelt.

Fastmonteret materiel

For at være helt sikker på at undgå fremmed potentiale skal alle installationer i rummet dobbeltbeskyttes:

 • Fastmonteret materiel skal både beskyttes med automatisk afbrydelse af forsyningen, og der skal udføres supplerende potentialudligning i lokalet.
 • Kabler skal både være dobbeltisolerede og være beskyttet med RCD - det kan f.eks. være kabler til fastmonteret lys.

Det hele handler om, at alt skal udlignes til at have samme potentiale og beskyttes med RCD - det svarer til kravet om at udføre supplerende potentialudligning til rionettet i badeværelser.

Forsyning til transportabelt materiel

Der er to måder at lave en sikker forsyning til transportabelt materiel, som f.eks. værktøj eller lys man medbringer i det ledende rum.

 1. Man sørger for, at materiellet er tilsluttet en separat strømkreds. Det kan være en beskyttelsestransformer/ skilletransformer.
  Den fungerer lidt som et shaverstik i et gammeldags badeværelse. Skilletransformeren gør, at man ikke får stød, selv om man rører den ene ledning. Der skal altså opstå to fejl, før man kan få stød med skilletransformer, som vi kender det fra IT systemjording.
  Der må kun tilsluttes ét apparat til hvert udtag på skilletransformeren.

 2. Alternativt kan man anvende specialmateriel som er SELV eller PELV f.eks. lavvoltsbelysning.

Skilletransformer 230V til seperat forsyning af materiel. Foto: LYSEL.dk

Hvad er der ændret?

I 7-706 i 6. udgave af HD 60364 er kravet til grundbeskyttelse er ændret: Ved spænding under 25V a.c. for SELV- og PELV-kredse behøver de ikke være isoleret eller kapslet - med mindre materiellet er nedsænket.
Tidligere gjaldt kravet om grundbeskyttelse uanset spændingen.

Ikke mange arbejder med disse områder i hverdagen, men vær alligevel opmærksom på dem. Tilgangen til dine elinstallationer kan måske være i "rum med begrænset bevægelsesfrihed"?

Har du brug for at vide endnu mere?

Er du nysgerrig på regler for særlige områder, så kan vi sætte fokus på netop de områder, som er relevante for dig i vores Opfølgningskursus i De Nye Regler.

 • Tilbage

 • Elsikkerhed_Logo_RGB

  ELsikkerhed er en kursus- og konsulentvirksomhed, der formidler kendskabet til sikkerhed og de nye standarder for elinstallationer på en enkel og interessant måde. Vi skærer alt det overflødige væk, så vi bliver din kontakt til relevant viden.

 • Elsikkerhed_Logo_RGB

 • ELsikkerhed er en kursus- og konsulent- virksomhed, der formidler kendskabet til sikkerhed og de nye standarder for elinstallationer på en enkel og interessant måde. Vi skærer alt det overflødige væk, så vi bliver din kontakt til relevant viden.

Scroll to Top