– I henhold til EN62040-1 (UPS safety).
Mange større UPS-anlæg leveres uden backfeed protection indbygget i UPS. Derfor påhviler det nu installatøren at sikre sig dette er udført. Hvis du er rådgiver, skal du i dit udbud forlange dette er udført, gerne indbygget i UPS-anlægget, da det giver den største sikkerhed.
Backfeed protection skal sikre, at anlægget IKKE kan levere energi tilbage til net forsyningen i tilfælde af fejl i anlægget (den statiske bypass tyristor kortslutter), hvilket jo kan have katastrofale konsekvenser, hvis du f.eks har afbrudt den foransiddende tavle/forsyning for at arbejde spændingsløst.
Hvis ikke Backfeed er indbygget i anlægget, som vil være billigere, skal det laves i tavlen, der forsyner UPS’en. Enten med en kontaktor eller en bryder med shunttrip eller anden mulighed for at trippe bryderen ud ved fejl i UPS. Backfeed har også en driftsmæssig fordel, da den vil åbne ved fejl, således at inverteren stadig kan forsyne belastningen uden at lukke ned – dog nu uden mulighed for den statiske bypass.
De små ”stikkontakt-UPS” er sikret med et relæ i indgangen, der lukker op når netspændingen forsvinder. Forestil dig, at du har trukket stikproppen ud og der ved en fejl kommer spænding på stikproppens ben. Det kan være rigtig farligt.
Hos Elsikkerhed rådgiver vi om disse problemstillinger og tilbyder både virksomhedskurser og åbne kurser om korrekt UPS-installation og -drift.
Der er lagt op til at dykke ned i de problematikker den enkelte havde behov for at få afklaret. Kurset kom godt og grundigt omkring det grundlæggende og ”den gode” UPS-installation.
Ligeledes fandt vi også nogle faldgruber vi skal være ekstra opmærksomme på.
Daniel Weinreich Køneke
El-ingeniør – Pharma & Life Science, Artelia A/S
Vil du vide mere om UPS-teknologi, så følg med i @Henrik Grønning‘s UPS-corner i vores nyhedsbrev, hvor han ofte giver gode råd og nyttig viden om UPS.