Det er en helt ny standard dedikeret til Distribution af ELV-d.c.-strømforsyning via IKT-kabelinfrastruktur – dvs. installationer, hvor strømmen føres gennem netværkskabler, også kendt som Power over Ethernet (PoE).
Standarden sætter krav til dimensionering, installation og verifikation af disse strømforsynende installationer, så du nu kan projektere og byde på opgaver med et fælles grundlag og sikre, at installationerne udføres sikkert og effektivt.
Vi ser nærmere på den nye standard og sætter fokus på PoE-installationer og deres fordele og ulemper.
PoE er en innovativ teknologi, der allerede anvendes i forskellige applikationer som alarmer, videoovervågning og lysinstallationer.
Det er smart, fordi man så kun behøver at føre ét kabel, når man f.eks. installerer et access point eller en anden netværksenhed, der kræver strøm, og PoE kan også anvendes som strømforsyning til LED-belysning.
Den nye standard 716 bliver naturligvis en del af den samlede Håndbog 183 fra 9. udgave, som udkommer i september 2024.
Hvad er PoE?
PoE betyder Power Over Ethernet og er en betegnelse man bruger til enheder og kabler, hvor man ikke behøver tilføje ekstra strømadapter fordi systemet sender en elektrisk energi sammen med data-forbindelsen.
Installation
Der er ikke mange særlige krav til installation af IKT-kabler, og i Danmark er der for nuværende heller intet krav om autorisation for at lave data-installationer, heller ikke selv om det er strømforsynende kabler.
Generelt er der en række fordele ved at anvende PoE fremfor el-installationer.
Fordele ved PoE
- Enklere installation:
PoE eliminerer behovet for separate strømkabler og giver en centraliseret strømforsyning fordi strøm til enheder kan leveres fra en central switch. - Lavere omkostninger:
Færre strømudtag betyder færre kabler og dermed lavere omkostninger, men også mindre vedligehold og færre fejl. Desuden er der mulighed for at reducere energiomkostningerne ved at tillade centraliseret kontrol over energiforbruget. - Sikkerhed:
PoE giver centraliseret backup med integration med UPS-systemer for at sikre drift under strømafbrydelser. Desuden er der lavere risiko for elektriske stød eller brand, da der arbejdes med lavspænding. - Fleksibilitet:
Enheder kan placeres hvor som helst, hvor der er et Ethernet-kabel, uden at skulle bekymre sig om strømkilder. Det giver desuden en skalerbarhed, fordi det er nemt at tilføje eller flytte enheder uden store ændringer i infrastrukturen.
Bruges PoE til forsyning af LED-belysning, giver det en lang række ekstra muligheder for styring af lyset uden ekstra installationer. - Effektivitet:
PoE-enheder kan styres og overvåges centralt, hvilket muliggør bedre strømstyring og energibesparelser. Desuden kan de kontrolleres og f.eks. deaktiveres centralt.
Kan PoE erstatte traditionelle elinstallationer?
Det korte svar er: JA, i nogle tilfælde.
De mange fordele skal dog naturligvis opvejes mod de ulemper der også kan være ved PoE installationer.
Ulemper ved PoE
- Begrænset Strømkapacitet:
PoE har en maksimal effekt på omkring 30-60 watt afhængig af PoE-standard. Det kan være utilstrækkeligt for enheder, som kræver meget strøm. - Varmeudvikling:
Ethernet-kabler skal dimensioneres efter en maksimal ledertemperatur på 60 grader. Varme kabler kan påvirke kabellevetiden og forringer ydeevnen. - Dyrere udstyr:
PoE-kompatible switche og injektorer kan være dyrere end almindelige netværksswitches. - Kompatibilitetsproblemer:
Ikke alle enheder og switche er kompatible med alle PoE-standarder. - Sårbarhed:
Central styring er også sårbart. Hvis PoE-switchen fejler, kan flere enheder miste både dataforbindelse og strøm samtidig.
Dimensionering af PoE installationer
Ifølge den nye standard 716 må ingen leder i en PoE installationer have en belastningsstrøm på over 750 mA.
Nærmere beskrivelse af korrekt dimensionering findes dog ikke i Del 7-716. Her henvises i stedet til standarden IEC TS29125. I den kan man f.eks. finde en anbefaling om at belastningsstrømmen pr. leder i Ethernet-kabler ikke overstiger 406 mA for et bundt med 37 kabler i rør og 482 mA for kabler i et bundt på kabelkanal.
Verifikation af PoE installationer
Den nye standard 716 nævner at der er krav til verifikation af strømforsyning via IKT-installationer, men det er ikke specificeret nærmere, hvad disse krav består i.
Det vil vi i Elsikkerhed dykke ned i og spørge Dansk Standard, om de kan give et svar på. Siden her opdateres, så snart der er nyt.
Er arbejde med PoE autorisationskrævende?
Der er endnu ikke et entydigt svar på, om det kræver en el-autorisation at udføre PoE-installationer i Danmark. Det diskuteres stadig hos Sikkerhedsstyrelsen og Dansk Standard, og Elsikkerhed følger naturligvis med i udviklingen.
Er det L-AUS-arbejde at installere PoE?
I langt de fleste tilfælde hører PoE-installationer under ELV (extra low voltage), dvs. med spænding under 50V og begrænset strømstyrke.
Dermed falder netop disse installationer ikke ind under de krav til instruktion i arbejde under spænding, som vi kalder L-AUS.
Men! Man bør stadig være opmærksom, og kende til risikoen! Selv ved meget lave spændinger kan et elektrisk stød påvirke kroppen. Allerede ved en spænding på 8V kan du føle ubehag under normale og tørre forhold (2V a.c. og 8V d.c.). Musklerne kan krampe ved spændinger over på 20V a.c. og 40V d.c., så du f.eks. ikke kan slippe ledningen. (DS/EN 61140:2016)
Læs mere?
Vil du selv dykke ned i den nye HD60364-7-716 kan den købes hos Dansk Standard nu: Køb Standard DS/HD 60364-7-716:2023 (SIK)
Ellers bliver den en del af Håndbog 183:2024, som udkom i august 2024.